Åsa Sandberg

Visste du att ett minskat matsvinn är en av de främsta lösningarna till att bekämpa klimatförändringarna?

Vi slänger sjukt mycket mat, både i Sverige och globalt. Uppemot 40% av allt som produceras slängs eller går till spillo. Hade vi slutat slänga denna mat vi kunnat mätta de 870 miljoner människorna som går hungriga varje dag, fyra gånger om. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, från jord till bord. Det är lätt att tänka att det slängs mest mat i restauranger eller i dagligvaruhandeln. Men tyvärr är det faktiskt så att det är du och jag som är den stora boven i dramat. Av den mat som kastas sker över 70% i hushållen.

Tänk om vi bara kunde stanna upp och reflektera lite över detta? Det är alltså mat som vi själva har handlat från affären, burit hem, kanske till och med tillagat men sedan slänger vi den. Så onödigt! Du hade ju till exempel inte tagit ut 300 kr ur en bankomat och sedan bara slängt en hundralapp direkt i papperskorgen? Men det är så vi hanterar vår mat hemma.

När vi slänger mat så slänger vi inte bara det som vi visuellt ser på tallriken. I samma sekund som maten åker i soptunnan så slänger vi också alla de resurser som har gått åt att producera denna mat, såsom jord, vatten, arbetskraft, transport, energi osv. Sverige som ju är ett kaffeälskande land slänger trots det en tredjedel av allt kaffe. Tänk om detta skulle ändras om vi visste att en kopp kaffe kräver en insats av upp emot 100 personer, innan den hamnar framför dig på frukosten?

Våra vanor och beteenden har en stor påverkan på matsvinnet. Vi har tappat respekten för maten, genom att vi inte längre vet vad som krävts för att maten faktiskt ska ligga på vår tallrik. Det var länge sedan vi själva behövde odla all mat som vi sedan skulle äta, vilket ökade respekten för maten. Maten finns idag i västvärlden dessutom i överflöd, vi kräver välfyllda hyllor i affären eller på buffén. Allt detta bidrar till att vi lätt slänger mat.

Det som krävs är att du där hemma fattar ett aktivt beslut, att faktiskt minska ditt eget eller familjens matsvinn. Det kommer inte bara hända av sig själv automatiskt. Du behöver inte bli expert omedelbart, det räcker med små tips och tricks.

Börja till exempel med att ordna om i kylen, så att de varor vars bäst före datum håller på att gå ut står längst fram. Planera din veckomatsedel utifrån att använda just dessa varor. Har ett livsmedel gått ut så är det oftast ätbart flera dagar efteråt. Använd dina sinnen och lukta, smaka eller titta på livsmedlet – tro mig, har mjölken blivit dålig kommer du att känna det på doften! Luktar och ser den fortfarande ok ut? Bara att hälla på i kaffet!
Glöm inte heller frysen, det går att frysa mycket mer än du kanske tror. Färska kryddor är mitt senaste tillskott i frysen. Jag fryser även halva brödlimpan direkt när jag har köpt den, eftersom jag vet att jag inte kommer att hinna äta upp hela innan den blir dålig.

Vill du ha med tips och tricks så följ Too Good To Go på Instagram eller Facebook. Eller varför inte ladda ner appen och börja rädda mat till ett bra pris, från ditt lokala café, restaurang eller butik.

Vi alla bidrar till matsvinnet då vi alla behöver äta, därför behöver vi alla ta ett ansvar för att
minska det – tillsammans.